gotowanie2016022Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych w Czerniewicach to jedna z najstarszych imprez o zasięgu powiatowym gromadząca przedstawicielki KGW z wszystkich gmin powiatu. XV już konkurs kulinarny odbył się  4 czerwca 2016 roku w zabytkowym parku w  amfiteatrze letnim w Czerniewicach . W konkursie uczestniczyło 9 reprezentacji z terenu powiatu.  Gminę Żelechlinek reprezentowały Panie z KGW Czerwonka, które po raz drugi uczestniczyły w czerniewickim konkursie. Organizatorzy delikatnie zmienili regulamin idąc w kierunku potraw regionalnych z całej Polski. Każda Gmina w drodze losowania otrzymała region, z którego miała pochodzić przygotowana na konkurs potrawa. Gmina Żelechlinek wylosowała Mazowsze. Tym razem daniem konkursowym przygotowanym przez reprezentację była zupa szczawiowa, a na deser pampuchy z karmelem. Zupa szczawiowa to bardzo stara i na wsi popularna potrawa, danie bardzo  smaczne i bardzo tanie, przygotowywane dotychczas w naszych domach. Oprócz dań konkursowych Panie przygotowały wiele innych przysmaków, od których  wprost uginał się stół. Jak na konkurs przysmaków regionalnych przystało nie zabrakło potraw tradycyjnych w przeszłości przygotowywanych przez nasze babcie takich jak:  pieczony karczek smalec, ogórki małosolne, pieczony boczek, swojski chleb. Nie zabrakło również potraw współczesnych,  a na deser wiele smacznych  ciast. Na lepsze trawienie Panie serwowały różnego rodzaju napoje poprawiające samopoczucie. Przyznać należy, że  Panie włożyły dużo pracy w przygotowanie tak różnorodnych i obfitych potraw. Stoisko oblegane było  nie tylko przez  zaproszonych gości ale i przez innych uczestników imprezy  dlatego wszystkie potrawy rozeszły się w kosmicznym tempie. Serdecznie  dziękujemy wszystkim Paniom zaangażowanym w przygotowanie stoiska  i reprezentowanie Gminy Żelechlinek w Powiecie.

  • gotowanie2016001
  • gotowanie2016003
  • gotowanie2016004
  • gotowanie2016005
  • gotowanie2016012
  • gotowanie2016017
  • gotowanie2016021
  • gotowanie2016022
  • gotowanie2016025
  • gotowanie2016026